Nyomtatás

Sissy-emléknap

- .

Ismét nagy sikerrel rendezték meg Erzsébet királynő emlékére a Sissy-napot Kerekharaszton, Kartal településsel közösen.
Az elmúlt évi nagy sikerű premier után idén második alkalommal rendezték meg Kerekharaszton - Kartallal közösen - a Sissy-napot, szombaton, szeptember 4-én.
 
A kartali délelőtti programot követően, délután egy órától a rendezvény helyszíne Kerekharasztra tevődött át. A hintók, lovas huszárok kíséretében a Sissy hasonmásokkal és a díszvendégekkel, a Császár úton haladva érkeztek Kerekharasztra. A két települést képviselő Sissy hasonmások átadták egymásnak a települések emlékajándékait.

A magyar és osztrák zászlóval díszített színpadon bemutatkoztak a korhű ruhába öltözött Sissy hasonmások. A kartali Erzsébet királynőt László Petra személyesítette meg, aki a Duna Tv illetve a közönség díjasa lett. Kerekharaszt Sissyje - ismét - Szabó Dóra volt, aki a Sissy hasonmás győztese valamint a Gödöllői Kastély királynéja.

A rendezvényen részletek hangoztak el az Elizabeth és Rudolf című musicalekből valamint Sissy verseiből. Emellett számos, színes kísérőprogram tette emlékezetesebbé az idei Sissy-napot, mint a Boldogi Huszárok bemutatója, a Kerekharaszti Csillagfény Óvoda műsora, a Musical Club 60, a Lőrinci Pitypang Néptánccsoport és a Glória Együttes műsora. A rendezvényt Sissy-napi hangverseny zárta a helyi templomban.

dscf7350.jpgSzabó Ádám, Kerekharaszt polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy a rendezvény hátterét az adja, hogy Erzsébet királyné 1882 és 1886 között hosszabb időt töltött a gödöllői Grassalkovich-kastélyban, amely során gyakran kikocsizott a szomszédos városba, Hatvanba, ahol szintén található Grassalkovich-kastély. Útja során érintette Kerekharaszt és Kartal településeket. Az ott élők ennek tiszteletére ezt az utat elnevezték Császár útnak, amit manapság is így ismernek. Sissy császárné köztudottan szerette a magyarokat és a magyarok is rajongtak érte. Ez a tisztelet és szeretet máig él a két településen. Ezért is fogadta a lakosság nagy örömmel a hagyományok felelevenítéseként a Sissy-nap megrendezését.

 - Egy évvel ezelőtt elindítottunk egy Sissy-napot, annak reményében, hogy hagyománnyá válik. Második alkalommal is úgy látom, hogy ugyanúgy, mint Kartalon, úgy Kerekharaszton is szép számú közönsége van, és bízunk abban, hogy a felnövekvő nemzedéknek tudunk példát mutatni ezzel a rendezvénnyel is - fejtette ki Tóth Ilkó Mihály, Kartal polgármestere. Mint mondta Kartal és Kerekharaszt között húzódó út jelenleg csak száraz időben járható és használható. Kerekharaszttal közös tervük az út járhatóvá tétele. A törekvésüket a hagyományt teremtő Sissy-emléknap megrendezésével erősítik és a jó kapcsolatok ápolásával szeretnék megteremteni a megfelelő anyagi forrást tervük megvalósításához.

A rendezvény fővédnöke Szabó Zsolt országgyűlési képviselő volt, aki beszédében kiemelte, hogy egy nemzetet a múltja tesz naggyá, hiszen múlt nélkül nincs jelen és a jelen nélkül nincs jövő. Mint fogalmazott ez igaz Kerekharasztra is, mert négy évvel ezelőtt önálló település lett. Példaértékű, amit alkotott és tett az elmúlt években a lakosság. Ez az összefogásról szól, a jövő építéséről. Úgy véli, hogy a jövőt illetően ez a munka, amit megtettek és folytatnak tovább, csak jóra vezethet. – Nagyon szép tradíció, hagyomány, hogy immár második alkalommal megrendezik Kerekharaszton a Sissy-emléknapot. Azt kívánom minden hölgynek, hogy a mai napon egy kicsit legyenek ők is hercegnők, hogy kiélvezzék ennek a napnak az örömeit és kérem a kedves urakat, hogy kényeztessék el párjukat, leányukat, hogy érezhessék azt ők is, hogy mennyire hercegnők az élet minden napján – fejtette ki Szabó Zsolt.

Az eseményre Habsburg György, hazánk rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és a Magyar Vöröskereszt elnöke nem tudott eljönni, de üzenetét elküldte a jelenlévőknek: őszinte szívből és hálásan köszönöm önöknek, hogy az idén is megszervezték a Sissy-emléknapot és felelevenítik Erzsébet királyné életét, emlékét. A hagyomány ápolása egyúttal múltunk ápolása is. Fontos, hogy a hagyomány példát mutasson a mai fiatalok számára. A hagyomány ugyanakkor erősítsen bennünket hitünkben, kitartásunkban. Abban az erőfeszítésében, amelyet ma hazánk minden állampolgárától elvár.