Nyomtatás

Törvényalkotás a Pálinka Nemzeti Tanácsról

- .

Ötpárti egyetértés pálinkafronton

ImageRendhagyó módon teljes a konszenzus a honatyák és -anyák részéről abban, hogy törvényt kell alkotni a pálinkáról, mint hungarikumról és a Pálinka Nemzeti Tanács felállításáról. Az ötpárti törvényjavaslat célja a minőségi hazai gyümölcspárlatok védelme, a termelők támogatása.
2004 -ben az Európai Unió elfogadta, hogy Ausztria négy tartományán kívül csak Magyarország használhatja a pálinka szót termékeire - vagyis a pálinka azóta hivatalosan is hungarikum. Az érintettek 2004 óta szorgalmazzák, hogy a pálinka gyártását és forgalmazását, illetve a különböző tiltásokat törvényi szinten szabályozzák. A törvényjavaslat értelmében a pálinkaügyi stratégia-alkotás, a forgalmazás és a piackutatás a felállítandó Pálinka Nemzeti Tanácsra várna, míg a Pénzügyminisztériumban létrehoznák a Pálinka Ellenőrző Hatóságot. A leendő törvényben rögzítenék a pálinka kritériumait, amelyeket eddig alacsonyabb jogszabály tartalmazott. Eszerint csak az nevezhető pálinkának, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből Magyarországon készítenek lepárlással. Ezek a következők: a kisüsti, az aszú-törköly, az érlelt pálinka, az ópálinka, a vegyes gyümölcspálinka, az ágyas pálinka és a mézes pálinka-likőr; a mézes termékeknél tehát az önálló pálinka elnevezést már nem lehetne használni, de természetesen a jóváhagyást követően a sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék sem nevezhető pálinkának.

A pálinkák készítéséhez csak a törvényben megnevezett adalékanyagok és kezelőanyagok használhatók fel: nem lehet például hígított alkoholt, aromaanyagot adni hozzá, de színezni, édesíteni sem szabad. A pálinka felhasználásával készült italtermékeknél csak az összetevők felsorolásánál szabad feltüntetni a pálinka kifejezést. A törvényjavaslat Parlament általi elfogadására azonban még várni kell, azt meg kell előznie az Európai Unió jóváhagyó hozzájárulásának.