Nyomtatás

Újabb állomáshoz érkezett a Helyi Fejlesztési Stratégia készítése

- .

Regionális értekezletet tartottak Hatvanban az Észak-Magyarországi LEADER Helyi Akciócsoportok.

Az értekezlet elején Hargitai Katalin röviden köszöntötte a megjelenteket, majd a Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke kért pár szót. Köszöntötte az értekezlet résztvevőit és jó tanácskozást kívánt.

Gyimesi Andrea korábban jelezte, hogy nem tud részt venni a tanácskozáson, de a feltett kérdésekre írásban választ ad.

Nagy Attila tájékoztatása következett ezek után.

IMG 20230329 100452

Első körben megköszönte a HACS-ok munkáját, hiszen a LEADER források lekötése 92,3%-on áll jelenleg, ami az utóbbi pár hónapban igencsak felgyorsult.

A HFS-ekkel kapcsolatban elmondta, hogy már a HACS-ok felével megtörtént az első körös egyeztetés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a HFS-ek lényegre törőek. Alaposabb volt a tájékoztatás is a készítésükkel kapcsolatban és a HACS-ok is szép munkát végeztek a HFS-ek kapcsán.

A HFS-ek elfogadása folyamatos munka, így amelyik HACS a HFS tekintetében tovább halad, jelezze az IH felé, mert akkor a megtörténhet a következő egyeztetés.

Cél, hogy az elfogadott HFS-ek után 2024. január 1. követően már megjelenjenek az új kiírások és elinduljon a program.

A HFS előkészítő felhívás társadalmasítása hamarosan kezdődik. Valószínűleg júniusban be lehet nyújtani a kérelmeket. Cél, hogy az idén megtörténjenek ezeknek a kérelmeknek az elbírálása és kifizetése is. A Kincstár is soron kívül fogja lekezelni ezt a kérelmet és az év vége előtt megtörténik a kifizetés. Kb. 19 millió forintra lehet számítani. Itt valamennyi HACS egységes támogatásban részesül, differenciálás nélkül.

A 120%-os kötelezettség kérdésében elmonda Nagy Attila, hogy gördülő módon kell értelmezni a kötelezettségvállalást. A forráslekötések folyamatosan érkeznek az IH-hoz, amelyeket az IH folyamatosan kezel és figyel. Május körül eléri a 100%-ot a kötelezettség vállalás és fontos cél, hogy meg is történjen az összegek 100%-os felhasználása.

Egy jelenleg zajló audittal kapcsolatban két fontos tényt emelt ki Nagy Attila:

  • Az egyik az IH-t érinti. Az ellenőrök úgy vélik, hogy az IH-nak erősebb kontrolt kellene gyakorolnia a HACS-ok irányába.
  • A másik pedig az árajánlatok témaköre. Sajnos az árajánlatok szabályossága nem minden esetben megfelelő, hiszen 1800 db hibás eljárás lelhető fel, ami az összes pályázat 3%-át jelenti. Az elfogadható hibahatár a kb. 1%-os hibahatár, amit mi átlépünk. Fontos a 3 árajánlat megléte, formai és tartalmi elemeinek is tökéletesnek kell lenniük. Ezzel kapcsolatban készül majd egy iránymutatás a Kincstár segítségével, hogy a jövőben ez ne forduljon elő. Az, hogy a szabálytalanságoknak mi lesz a következménye csak jövőre tudható, hiszen az audit addig elhúzódik. Az biztos, hogy az Auditor megállapításaira akció tervet kell készíteni, melynek tartalmaznia kell az árajánlatok ellenőrzésének szabályait.

A kizárólagosság nem elfogadható tény, mindenhol kell a három ajánlat. Ahol nem oldható meg a három ajánlat ott az egységköltség kidolgozása lehet megoldás. Erről még sokat kell egyeztetni.

A HFS-ek egyeztetésével kapcsolatban néhány dologra hívta fel a figyelmet.

A saját projekteket óvatosan közelítették meg a HACS-ok, de sokkal nagyobb figyelmet kellene rá fordítani, hiszen ezeket csak a HFS-ben kell kidolgozni és nem kell rá pályázni. Sok lehetőséget rejtenek. Ebben akár épület felújítás vagy bérlés is elszámolható oly sok más tevékenységgel egyetemben.

A LEADER együttműködés tekintetében Nagy Attila elmondta, hogy volt egy egyeztetés szlovák kollégákkal a LEADER működésekről. Ott még „gyermekcipőben jár” a LEADER ezért kértek segítséget a magyar kollégáktól. Itt számít az IH a HACS-ok közreműködésére a tapasztalatok megosztása és együttműködések generálása révén. A nyáron várható egy megbeszélés ahová a HACS-okat is várja az IH.

A támogatás intenzitás témakörben kitért arra, hogy lehet 100%-os intenzitást alkalmazni, de beruházások esetében 65% a megengedett kivéve

  • zöld beruházás esetében, ahol 80%-os intenzitás megengedett
  • mezőgazdasági kisüzem esetében, ahol 85% a megengedett, illetve
  • helyi alapszolgáltatások fejlesztése 100% is lehet

A 100%-os intenzitás bár megengedett, de azt kéri az IH, hogy óvatosan járjunk el ezzel az intenzitással. Alkalmazni kell olyan szűrőket, amelyek biztosítják a projektek indokoltágát és biztosítják a megvalósítást is. (pl.: üzleti terv pénzügyi részében alkalmazható előírások, amelyek segítik a pontozáson keresztül a projekt elbírálását.)

Indikátorok témakör következett. Az R-38-as indikátor (munkahelyteremtés) kötelező! Az országosan előírt 265 fő, amely HACS-onként 2-3 főt jelent.

Viszont lesznek olyan kulcs indikátorok, amelyeket az IH fog meghatározni ezen felül és kötelező jelleggel bírnak majd. Ezek alapja a HFS.

IMG 20230329 100746

Varga Boglárka a HFS-ek egyeztetése kapcsán tett tapasztalatokról beszélt. Az ellenőrzés folyamatosan megy. Lehet kérni, hogy több HACS egy időpontban kerüljön megbeszélésre, ha a HACS-ok ezt előre jelzik. Illetve azt kéri az IH, hogy saját projekt tervezése esetén jelezzük előre, hogy ha arról kívánunk egyeztetni, mert akkor úgy tervez az IH is a megbeszéléssel.

A felhívásokkal kapcsolatban nem kell sok infó a HFS-be. Csak a fő szabályokat kell megemlíteni a HFS-ben. Ami nem fér bele a HFS-be azt mellékeltként kell megjeleníteni.

Az IIER rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy célterület kezelés a cél, amely még kidolgozás alatt áll.

Ezek után a kérdések és válaszok következtek.

Monitoringgal kapcsolatban a MÁK fog adni eljárásrendet és táblázatot.

Napelemmel kapcsolatban várhatóan változik majd a jogszabály. Azon pályázókkal, akik benyújtották a támogatási kérelmet és kedvező elbírálásban részesültek, majd megváltozott a jogszabályi környezet foglalkozni kell. Így kéri az IH, hogy ezeket gyűjtsék össze a HACS-ok.

A 40 év alatt kötelezettség 50 év alattira változik majd.

Biztosítékmentes előleg várhatóan lesz. Uniós jog ezt már nem akadályozza. Bizonyos értékhatár alatt és bizonyos %-ban ez már elképzelhető.

A HACS-ok esetében pedig 6 hónapra előre kapnak finanszírozást a szervezetek a működési költségek vonatkozásában.