Nyomtatás

Bemutatkozik a zAGYvaság a Szigeten!

- .

A Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület küldetésének tartja, hogy minden lehetőséget megragadjon a hatvani kistérség idegenforgalmi népszerűsítésére.

Az idei évben első alkalommal a Hungarikum Faluban a Szigeten mutatja be a Zagyvaság 12 településének kulturális, történelmi hagyományait, a Mátraaljai borvidéket, és a gazdag programkínálatot. Emellett kérdőíves lekérdezéssel a hatvani kistérség ismertségét kutatjuk. A Szigetre több mint 300 ezer látogatót várnak a hét nap alatt, sok külföldi látogatóval, tudomásunk szerint a Sziget lakók örömmel fogadták a tavalyi évben is a magyar vidék bemutatását, az új színű programkínálatot.

 
cimg0023.jpgMagyarország ezerszínű népi kultúrájának értékeit hivatott bemutatni a Sziget új helyszíne, a Hungarikum Falu. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága támogatásával, országos szakmai szervezetek részvételével a főváros közepére varázsolja a magyar vidéket és annak hagyományait, szépségeit, páratlan értékeit. Idén már másodszor csapnak a húrok közé Magyarország legjobb prímásai, hogy a világsztárokat felvonultató Nagyszínpaddal átellenben, a magyar kultúra féltett kincseit mutassuk be Európa fiataljainak. A több mint egyhektáros területen megvalósuló, a népművészetet, kézművességet, gasztronómiát egyaránt átfogóan bemutató helyszín idén az aratás és a kenyér tematikáját járja körül. Ezt a hetet az Európa szerte híres magyar búzának, a hatalmas alföldi kenyereknek, a rábaközi perecnek, a töpörtyűs pogácsának és az aratáshoz kapcsolódó szokásoknak szenteljük.

Mindennapi kenyerünk

„...és elvetik a földbe azt a búzát, és szára szökken annak és kalászt terem az, és a kalász magot érlel. Megfogja a kéz és megvágja a földtől, mikor ideje van. Elszitálja azt a kalászt mag legyen belőle, elszitálja azt a magot liszt legyen belőle, elszitálja azt a lisztet kenyér legyen belőle, legyen belőle a mi kenyerünk, mindenki számára, mindenik napokra."

A magyar nép a búzát „életnek" hívta és féltő gonddal óvta egész évben, hiszen a nyár derekán egész évi táplálékának alapját takarította be, a mindennapi kenyértől a karácsonyi kalácsig. A Péter-Pálkor vagy Sarlós Boldogasszony napján megindult hatalmas munka, az aratás minden közösség legfontosabb nyári eseménye volt. Rengeteg szokás, hiedelem és speciális eszköz kapcsolódik az aratáshoz, aminek végét mindenhol nagy aratóbálokkal ünnepelték.

A Sziget öt napján bebarangoljuk képzeletben a magyar vidék búzatábláit, és amit reggel learattunk, azt napközben feldolgozzuk, hogy aztán a nagy munka végét minden este bállal ünnepeljük meg.

augusztus 11-16.

Mindennap
12:00

Tánctanítás
tájegységek táncai és népszokásai
Mindennap
12:00

Sütési bemutatók
a Magyar Pékek Fejedelmi rendjének bemutatói
Mindennap
13:00

Dologidőben
kézműves műhelyek és mesterségbemutatók
Mindennap
14:00

Aratók menete
táncegyüttesek felvonulása viseletben a Szigeten
Mindennap
17:00


Estvéli mulatság
zenés, táncos, játékos, nótázós életképek az asztaloknál felelevenítve napról napra a bemutatkozó tájegység szokásait

cimg0012.jpg