Rendelkezés a magyar termékről
A magyar termékek védjegye mellett nemsokára napvilágot lát a hungarikumtörvény is.
Egyszerre két jogszabály előkészítése folyik: a magyar termékek védjegye mellett készül a hungarikumtörvény is – mondta Kardeván Endre,
a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és
agrárigazgatásért felelős államtitkára. Utóbbi a felső kategóriás
élelmiszerek előállítását, forgalmazását szabályozná. A
törvénytervezetet ebben a félévben a parlament elé terjeszthetik.
A magyar termékek jellemzőit pedig miniszteri rendeletben határozzák
meg. A kérdés csak az, hogy ezt Brüsszelnek jóvá kell-e hagynia.
Amennyiben igen, hónapokat várhatunk még a jogszabályra. Ellenben ha
nemzeti hatáskörben születhet döntés, hamarosan hatályba léphetnek az
előírások. A rendeletről Kardeván Endre úgy
tájékoztatott, hogy pontosan szabályozza, mi számít száz százalékban
magyar élelmiszernek. Meghatározza azt is, milyen feltételeknek kell
megfelelni a kézműves-, hagyományos és prémiumterméknek. Teljes
egészében magyar élelmiszernek számít majd, ha maximum öt százalékban
használnak külföldről származó árut a feldolgozás során. A jelöléseket
viselő élelmiszereket a hatóság rendszeresen ellenőrzi, és szigorú
szankcionálással él a szabálytalanságokkal szemben.
Nemzeti termékekre épülő bolthálózatot szeretne létrehozni a Kézműves
Magyar Ízek Kft. Ezekben az üzletekben magyar élelmiszereket fognak
értékesíteni országszerte. Pap Krisztián, a vállalkozás
ügyvezetője elmondta, hogy olyan alacsony árrést igyekeznek alkalmazni,
hogy a termelő és a vásárló is jól járjon. Hamarosan elindítják azt a
webáruházat is, ahol az egész országból és a határon túlról érkező
magyar termékeket is árusítják majd.
Forrás: nol.hu