Jószág, jó tej, jó sajt
Önkormányzati tej- és sajtüzem kezdi meg működését 2018 tavaszán Csányon. A mintegy 140 milliós beruházást Csány Község Önkormányzata valósította meg a Belügyminisztérium által kiírt beruházási célú közfoglalkoztatási mintaprogram keretében.
Az ötletes „Jószág, jó tej, jó sajt” szlogennel nyílt meg a kecsketej-üzem Csányon. A program megvalósítására először 107,9 millió Ft támogatást, majd további 32 millió Ft kiegészítő támogatást nyert az Önkormányzat a Belügyminisztérium pályázatán. Az ünnepélyes átadóra rengetegen érkeztek, amelyet népzenei műsorral indítottak. A beszédek sorát Medve István polgármester kezdte meg, aki összegezte a község eddig elért eredményeit, valamint a tejüzem létrejöttének történetét.
Az üzem technológiája natúr és ízesített érlelt sajtok, natúr és ízesített gomolyasajtok, pasztőrözött tej, túró, natúr és ízesített joghurt, kefír, kakaó stb. előállítását és csomagolását teszi lehetővé. A minőségi termékek előállítását kiválóan felszerelt modern tejvizsgáló labor, zárt gyártástechnológiai rendszer, központi mosórendszer, valamint központi számítógépes felügyeleti rendszer biztosítja. A polgármester elmondta, hogy a tejüzem napi 2000 liter tej feldolgozására képes, a feldolgozandó kecsketej zömét a helyi önkormányzati kecskegazdaság szolgáltatja.
A folytatásban a térség országgyűlési képviselője, Szabó Zsolt kifejtette, hogy a csányiaknak soha senki nem adta ingyen a munkát és a fejlesztéseket, mindenért meg kellett és kell küzdeni. Az államtikár szerint nincs jobb, mint a saját magunk által megtermelt élelmiszer, amivel a jövőt és a jövő egészségét is biztosítani lehet.
Dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott a képviselővel együtt szintén csányi kötődéseiről beszélt. Réthy Pál, Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője örömét fejezte ki, hogy ilyen típusú beruházásoknak is helyt tudnak adni a közfoglalkoztatásban. A népdalkör előadása után következett az ünnepélyes szalagátvágás és az épület felszentelése, majd az egybegyűltek megtekinthették belülről is az üzemet, valamint meg lehetett kóstólni a finomabbnál finomabb sajttálakat és egyéb készítményeket.
forrás: www.hatvanonline.hu